Stema Vicovu de Sus

Vicov Media
Promovarea WEB a orasului Vicovu de Sus

Romania Veni... Vidi... Vicov
Log in or register ?
Tuesday, 16 July 2019
Europa

VICOVU DE SUS - de la primele urme de locuire la prima atestare documentara.

Zona in care s-a constituit comuna Vicovu de Sus a fost locuita inca din epoca straveche desi in perimetrul actual al comunei nu s-au descoperit urme de locuire, spatiul fiind acoperit de paduri.
S-au descoperit insa unelte paleolitice pe raza comunei Straja, iar din epoca neolitica zona comunei Voitinel este circumscrisa vastului spatiu al culturii Stacervo-Cris. In perioada geto-dacica, spatiul de nord al Moldovei este locuit de triburile carpilor, identificate datorita cimitirelor de incineratie descoperite in zona municipiului Suceava. Triburile costobocilor si-au extins autoritatea in zona moldovei de nord intemeind un regat care cuprindea Bucovina. In acest spatiu este identificata o asezare getica sub denumirea de Cleperdera.
In teritoriul Bucovinei patrund si neamurile straine ale scitilor care isi semnaleaza prezenta prin numarul considerabil de morminte.
Inceputurile epocii medievale demonstreaza o continuitate a locuirii zonei apropiate Vicovului De Sus. Din perioada sec. X. s-a descoperit la Radauti, intr-un context arheologic bizantin, o moneda incadrata cronologic intre 998 si 1028.
Legaturile cu regatului maghiar sunt atestate de emisiunile monetare apartinand regilor arpadieni si descoperite in zona Cernautiului. In aceiasi perioada sunt scoase la iveala si monede germane din sec. al XIII-lea .
In urma descalecatului lui Dragos si Bogdan I, se constata o intensificare a evacuarii zonelor impadurite de pe cele doua maluri ale raului Suceava. Intemeierea unei obsti satesti are dublu scop legat de necesitatea exploatarii lemnului si a cresterii animalelor dar mai ales de asigurarea pazirii hotarelor de N.E. in fata navalirii tatarilor. In acest context trebuie sa amplasam si actiunea de populare si locuire a actualei comune Vicovu de Sus.
Faptul ca populatia acestei zone este semnificativa este dovedit si de intemeierea manastirii Bogdana care s-a dovedit cel mai avansat lacas al religiei ortodoxe pentru sec. XIV, cit si gazde pentru mormintele voievodale.
Putem afirma cu certitudine ca zona Vicovu de Sus a fost locuita in prima jumatate a sec. al XIV-lea.
Denumirea localitatii se presupune ca vine de la un afluent al raului Suceava care poarta denumirea de Sicova (Jicova), afluent care curgea pe teritoriul comunitatii. Este si ipoteza derivarii de la termenul latin Vicus (sat).
Primul document, descoperit pana astazi, care mentioneaza satul "Jicovu de Sus" dateaza din 23 mai 1436, cand voievozii Ilies si Stefan daruiesc boierului Stan Babici si fratilor sai domeniul satului cu tot venitul pe care il are : "Din mila lui Dumnezeu, noi Ilie Voievod, domnul tarii Moldovei, si fratele domniei mele, Stefan Voievod, facem cunoscut cu aceasta carte a noastra, tuturor, cari vor vedea sau o vor auzi citindu-se, pentru acest adevarat boier credinciosul nostru Pan Stan Babici si fratele sau, Pan Iachin si alti frati ai lui Andries, Simion, Iurie, ca ne-au slujit noua cu dreptate si credincioasa slujba catre noi, l-am miluit pe dansul si pe fratii sai cu deosebita noastra mila si le-am dat lor in tara noastra a Moldovei un sat, anume Jicovul de Sus, sa le fie lor unic, cu tot venitul, nestricat niciodata in veacul veacului, lor si copiilor lor si nepotilor lor si la tot neamul lor, care va fi mai apropiat. Iar hotarul acestui sat sa fie hotar pe unde din veac a existat …"